Общество

По пазарджишки проект ще учат пловдивчани какво е витинанка

Написано от Величка Ачева

Украинка показва на деца как се реже хартия по традициционния метод витинанка

Пловдив

Проектът „Мулти култи китчън“ стъпва в Пловдив през юни като част от програмата на „Пловдив –Европейска столица на културата“. На 16 юни от 11:00 ч. в пространството на „Отсреща“, ул. Бетовен ще се проведе детска работилница „Heal the World”, която ще запознае участниците с украинското изкуство Витинанка. Събитието е подходящо за деца над 10 години. Входът е свободен, с предварителна регистрация на https://goo.gl/zT4WpM Демонстрациите ще се водят от талантливата украинка Анна Демянчук, която живее в Пловдив и работи като интериорен дизайнер. Основна техника в работата на художничката е витинанка. Името идва от украински и буквално значи изрязване от хартия. В миналото от прегънатата няколко пъти тънка хартия се изрязвали различни форми наподобяващи цветя, животни и приказни герои за украса на рафтове, тавани, стени, прозорци. Съвременните изделия изрязани от хартия вече са художествено интерпретирани в изложби, декори, допълват интериора на обществени сгради, част са от полиграфическата продукция.  

Детските културно-образователни работилници „Heal the World” са част от съпътстващите събития към проект „Мулти култи китчън“ имащи за цел да запознаят най-малките с традициите и културата на различни народи.

На 22 юни от 19.30 до 22.00 часа в ресторант „Индия“, ще се проведе и събитие, посветено на индийската кухня и култура. Ресторантът е и първият отбелязан на карта, която ще показва места за кулинария и култура на различни етноси от Пловдив и региона.

През 2018 г. ще се осъществят още две събитията от инициативата Мулти Култи китчън – в Пазарджик през октомври, посветен на италианската кухня и култура, и през ноември в Пловдив.

Проектът „Мулти Култи китчън“ представлява поредица от събития, неформални общи срещи, инициативи с включване и активно участие на чуждестранната общност. Събитията ще се реализират в Пловдив и  Пазарджик през 2018 и 2019 г.

Повече информация за проекта: https://bit.ly/2l1WaYe

Коментари