Криминално

Полицията отчете работата си до момента пред медиите

Написано от Величка Ачева

Пазарджик

В ОДМВР-Пазарджик се проведе брифинг с представителите на медиите в региона. В него взеха участие заместник-директорът комисар Ивайло Тишев, началникът на отдел „Охранителнаполиция” комисар Иван Дончев и старши инспектор Мария Панайотова – началник на група в сектор”Охранителнаполиция”. На срещата бяха представени данни относно основните дейности на областната дирекция и териториалните и звена по линия противодействие на криминалната и икономическата престъпност, работата на охранителна и пътна полиция,програмите за превенция сред децата. От предоставените данни става ясно, че от началото на 2018 година се забелязва намаление на регистрираните криминални престъпления със 147 броя. Грабежите от началото на годината са 14, а през 2017 година са 23. От тях разкрити са 11 грабежа. Кражбите от началото на тази година са намалели със 107 броя в сравнения със същия период на миналата година. От общо 515 броя са разкрити 171 броя. Измамите са намалели с 52 броя в сравнение с 2017 година, като са тази година са регистрирани 26 измами. От тях 12 са разкрити. От началото са регистрирани 3 убийства, като всичките са разкрити.

Една от приоритетните дейности на криминална полиция е противодействие на производството и разпространение на наркотични вещества. От началото на годината домомента са иззети:

 • Хероин – 7.5грама
 • Кокаин – 520 грама
 • Марихуана – 4.3 килограма
 • Канабис под формата на растения – 198 растения или 101 килограма суха маса
 • Амфетамин – 850 грама
 • Метамфетамен – около 50 грамаи 54 таблетки
 • Дизайнерска дрога – 1058 таблетки

По линия на противодействие на икономическата престъпност бе съобщено, че в хода на провеждани полицейски акции от служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” и полицейските управления в региона са иззети акцизни стоки без бандерол – цигари – около 503 000 къса, 41 кг сух нарязан тютюн 3873 л. алкохол.

По отношение на пътно-транспортната обстановка на територията на областта от началото на тази година са регистрирани общо 658 катастрофи, като от тях 283 са тежки с 9 загинали и 283 ранени участници в движението. За радост в сравнение с 2017 година се отчита спад в тежките ПТП с намаление на убитите и ранените. В резултат на завишения контрол над участниците в движението през първите 10 месеца на годината са съставени 10 768 акта и 32 692 фиша за констатирани нарушения. Нарушенията, които водят до най-високи нива на пътно-транспортен травматизъм се отчитат следните резултати:

 • Водачи употребили алкохол до 1.2 промила  – 188, за 2017 година водачите са 179 водачи
 • Водачи употребили алкохол над 1.2 промила – 162, за 2017 година 137 водачи
 • Водачи упортебили наркотични илиупойващи вещества – 123, за 2017 година 145 водачи
 • Установени неправоспособни водачи – 586, за 2017 година 992 водачи

През месец октомври служителите от Пътна полиция са осъществили оглед на всички пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. В резултат на това е изготвен анализ и е изпратено писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството с констатациите за наличните проблемни участъци и необходимостта от отстраняване на нередностите.

Продължава активната работа по обезпечаване на малките и най-отдалечени населени места в областта с видимо и активно полицейско присъствие. По предварително утвърдени графици мобилни групи от служители на ОДМВР-Пазарджик посещават ежедневно минимум по 3 населени места. Там се провеждат разговори в кметовете и жителите, при което се идентифицират местни проблеми от компетенциите на полицейските структури. След това се предприемат мерки за тяхното решаване.

От 29 октомври със заповед на Директора на ОДМВР-Пазарджик служители на териториялна и пътна полиция ежеседмично да обхващат всички населени места от обслужваната територия. Там ще се осъществява видимо полицейско присъствие, както и контролни дейности по безопасността на движението.

  

 

 

 

                                                  Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

Коментари