Криминално

Пет опита за телефонни измами за ден в Пазарджик и Панагюрище

PZ policia
Написано от Елена Станоева

Пазарджик За пореден път полицията предупреждава жителите на областта, че продължават опитите за телефонни измами на възрастни хора. Само през вчерашния ден са регистрирани 5 подобни опита на територията на Пазарджик и Панагюрище.

 

В тази връзка директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев разпореди на служителите от "Охранителна полиция" да възобновят активната си информационна кампания свързана с превенцията на телефонните измами. Тя включва разлепване на информационни брошури на обществени места, посещение на възрастни и самотно живеещи хора в малките населени места, срещи с граждани в пенсионерските клубове:

ВНИМАНИЕ НОВИ СХЕМИ НА ИЗМАМИ !

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПАЗАРДЖИК ПРЕДУПРЕЖДАВА:

Все по-често жители на гр.Пазарджик и областта стават обект на опити или жертви на телефонни измамници. Пострадалите от този вид престъпления са възрастни или самотно

живеещи хора, които се доверяват и дават на измамниците всичките си спестявания в пари, ценни

предмети и вещи !

ВНИМАНИЕ !

  • Сценариите за измами са различни и престъпниците сменят тактиката си постоянно. Хората трябва да знаят, че измамниците са добри актьори и разполагат с богата палитра от техники за заблуда, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а някои от хората, станали техни жертви им помагат с наивността си !

ВНИМАНИЕ – ОСНОВНИТЕ СХЕМИ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ !

  • Получавате обаждане от адвокат, следовател, полицай, прокурор, лекар или друго длъжностно лице, че ваши близки, роднини или познати са блъснали човек, който е тежко ранен и в последствие е починал и много бързо трябва да се внесе гаранция , за да не бъде задържан в ареста вашият роднина . Минута по-късно има второ позвъняване и човекът отсреща се представя за полицай от криминална или икономическа полиция. Дори се използват конкретни имена като „ИНСПЕКТОР ПАВЛОВ, ПОЛИЦАЙ ПЕТКОВ и други…”. Те уведомяват жертвата, че разследват телефонни измами и е необходимо възрастният човек да им предостави наличните си пари, бижута или други ценности, които да използват, за да заловят телефонните измамници. Дори оставят телефон за обратна връзка като например: 9-160 или 9-112, а това са ФАЛШИВИ телефони ! Обикновено карат хората да хвърлят парите през прозореца или балкона. Ако човекът се усъмни и не иска да даде парите си измамниците дори прибягват до заплахи за живота и здравето му.

Ако ви бъдат отправени подобни молби, разпореждания, закани или заплахи за предоставяне на пари и ценности , не се доверявайте само на телефонното обаждане, колкото и убедително да ви звучи то. Незабавно позвънете на Вашите близки или роднини, споделете за случилото се и се посъветвайте с тях какво да направите. Не давайте никакви подробности за себе си и за членовете на семейството си, защото измамниците задължително ще се възползват от получената информация. НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА НА НЕПОЗНАТИ ХОРА, НЕЗАВИСИМО ЗА КОГО СЕ ПРЕДСТАВЯТ !

ПРИ НУЖДА ПОТЪРСЕТЕ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ВАШИЯ ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ ИЛИ СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 112 !

Коментари