Спорт

“Отвъд спорта” стартира инициатива в подкрепа на кварталните игрища за спорт

Написано от Величка Ачева

В първата й фаза организацията си е поставила за цел да събере на едно място всички игрища със свободен достъп у нас. Това ще се случва на специално създаден сайт на инициативата на otvudsporta.bg. По данни на Евробарометър 53% от хората в България са на мнение, че липсват достатъчно спортни съоръжения в близост до дома им. Това е и една от причините 9 от 10 българи изобщо да не спортуват в ежедневието си.

Всъщност много от игрищата и площадките, на които всички сме спортували като малки са обрасли и занемарени. Част от ключовите съоръжения, като врати, кошове и огради са счупени или направо липсват. Проблемът не е, че игрищата ги няма, а че хората и особено децата вече не ги намират за приветливи и подходящи за спорт. Никой не чувства отговорност към тях и постепенно започваме да не ги забелязваме.”, разказват инициаторите.

На сайта на инициативата всеки може да добави игрище и да опише настоящото му състояние, проблеми и нужди. По този начин участниците могат да спомогнат за обновяването на игрището на следващ етап от инициативата. Целта на "Отвъд спорта" е активирането на местната общност, като организацията ще подпомага връзката със спонсори, институции и други подходящи партньори.

“Вярваме, че много хора имат силни спомени от игрището в квартала и не им е приятно да го виждат такова, каквото е днес. Именно към тези хора насочваме нашата инициатива. Добавяйки игрище в платформата всеки от тях може да даде тласък на бъдещото му обновяване. На много места е необходимо съвсем малко, за да започне игрището да функционира нормално”, допълват от “Отвъд спорта”.

Първото игрище възстановено като част от инициативата се намира в центъра на Перник. Познато в миналото като “Израелските питки”, игрището заживява нов живот изцяло благодарение на усилията на хора, спортували редовно там в детството си. Цялата история за възстановяването и спомените на хора местната общност може да бъде видяна във видео на фейсбук страницата на “Отвъд спорта”.

 

За “Отвъд спорта”

“Отвъд спорта” е неформална организация – общност от хора, които мечтаят спортът да се превърне в катализатор на положителна промяна в България. Принос към дейността на организацията до момента имат професионалисти от различни сфери, коит споделят визията за спорта като универсален начин за свързване и изграждане на ценности в едно общество.

Коментари