Култура Общество

Оперна певица с благотворителен концерт в църквата на Паталеница

Написано от Величка Ачева

Паталеница

Църквата „Св.Димитър“ в Паталеница ще се превърне в сцена на благотворителен концерт. Събитието в историческия храм се организира от Дамски клуб “Бизнес на високи токчета“, а участниците ще бъдат родената в Ракитово оперна певица Марена Балинова-Райхл и германския и съпруг проф.Петър Райхл. Концертът ще бъде на храмовя празник Димитровден, а събраните средства ще отидат за възстановяването на църквата от 12 в.. Ще звучат творби от Бах, Хендел, Дюбол, Моцарт, Росини, Верди, Хаджиев, Рахманинов, Качини, Брамс и др.

От 24 г. Марена Балинова-Райхл живее във Виена, където учи във Виенската музикална академия и Виенската консерватория, както и майсторски класове в Милано, Торино, Залцбург, в Швейцария и др., а съпругът й е професор по информатика във Виенския университет. И той се е посветил на музиката и на предстоящия благотворителен концерт в църквата в Паталеница ще я съпровожда на пиано.

Марена има желание да направи благотворителен концерт и в църквата „Света Неделя“ в родния си град Ракитово, където в момента живее сестра й, местната художничка Дора Балинова.

Коментари