България Общество

Никулден е! Над 3500 жители на община Пазарджик празнуват

sve6ti cyrkva
Написано от Величка Ачева

На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днешна Турция).

Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб.

Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта. В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог. Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немскоговорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа. Днешният празник попада във времето на Коледните пости. Ето защо тадиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Пазарджик

Над 3500 жители на общината ще празнуват днес имения си ден. Празник имат Никола, Николай, Николина, Николета, Нонко, Нина, Кольо. В общинския център имениците са 2468. 1419 от тях носят името Николай. Само двама се казват Нонко, 13 – Кольо. От селата в общината, Ивайло държи първенството по именици – 121. Много тачено името е и в Мало Конаре (86), Огняново, Главиница, Звъничево, Мокрище, Алеко Константиново. В населените места с малко именици утре няма да се чудят на кого да отидат на гости. Такива села са Крали Марко, Априлци, Цар Асен, Сбор, Тополи дол.

 

Коментари

Остави коментар