Криминално

Не давайте пари на никого. В Пазарджик 71-годишна жена даде на измамниците 11 300 лв.

Написано от Величка Ачева

Пазарджик

Възрастна жена е станала жертва на телефонна измама в областния град. Извършителите действали по добре известната до момента схема, както един от тях се представил за полицейски служители. В петък следобед 71-годишнага жена получила обаждане на стационарния си телефон. Гласът отсреща се представил за полицай, който разследва телефонни измами. Той информирал жената, че е в списъка на престъпниците и ще направят опит да я измамят. Но всичко можело да се предотврати ако пенсионерката даде каквито налични пари има и ги предостави на мнимият полицай. Така щели да подмамят измамниците , да ги заловят, а после да и възстановят парите. Жената се подвела, сложила в полиетиленова чанта сумата от 11 300 лева и я хвърлила пред терасата. Малко по-късно разбрала, че е измамена и подала сигнал в РУ-Пазарджик.  

Припомняме на гражданите как да реагират ако станат обект на интерес от страна на телефонни измамници:

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:

1. Незабавно позвънете на тел. 112 (избира се безплатно) или на телефона на полицейския си инспектор. Използвайте за това друг телефонен апарат, а не от телефона на който ви се обаждат измамниците.  Ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.
2.Не съобщавайте  на никого вашето име, адрес, данни от банкови карти или сметки.
3. Свържете се с близките си или ако не успеете на момента се обадете на доверени приятели или съседи.
4.  НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА НИКОГО ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА, НЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ПАРИ ИЛИ ЦЕННОСТИ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ ИЛИ ТЕРАСАТА !!!

5. Не се страхувайте ако започнат да ви заплашват, когато откажете да дадете спестяванията си!

6. Служителите на полицията по никакъв начин няма да поискат от вас да им предоставите пари, ценни предмети и вещи, за да изпълняват служебните си задължения.  
 

Ако все пак станете жертва на измама незабавно се обадете на телефона за спешни повиквания-112, като представите на дошлите полицаи максимално изчерпателна информация за случилото се.

 

 

 

 

 

                      

          

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик       

Коментари