Общество

На 6 октомври ще има поклонение на вр. Велийца

Вр.Велийца - Паметникът на геройски загиналите войни от 27-и пехотен Чепински полк и от 39-ти Пехотен полк
Написано от Величка Ачева

На връх Велийца /1715,3 м/ преди 106 години в ранното утро на 5 октомври 1912 година с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви от двете страни. 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк водят тежки боеве за освобождението на „Майка България”. В боевете за връх Велийца и вис. Чисто тепе падат със смъртта на храбрите 42-ма войни. Всички загинали са погребани на връх Велийца.

Управителният съвет на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик, съвместно и с подкрепата на: Областен съвет на СОСЗР – Пазарджик, Областна администрация-Пазарджик, Община Велинград, Общинска организация на СОСЗР гр. Велинград, Ротари клуб гр. Велинград, Общобългарска фондация "Св. Георги Победеносец” гр. Якоруда, сдружение „Български юнак и други, организират поклонение /панихида/ с поднасяне на цветя и венци пред паметника на вр. Велийца на 06.10.2018 г./събота/ от 11.00 часа.

Уважаеми българи, патриоти, колеги и приятели, членове на патриотични и военно-патриотични съюзи, правителствени и неправителствени организации и симпатизанти от общините Велинград, Доспат, Якоруда, Белица, Разлог, Банско, Благоевград и от цялата страна, приканваме ви заедно да възобновим традицията за провеждане на народен събор и честване и това свято място да се превърне в място за поклонение пред подвига на героите от населението на околните области, общини и селища. Сборен пункт: центъра /пазарчето/ на кметство Юндола. Време: до 10.00 ч. на 06.10.2018 год./събота/.

Забележка: За придвижване извън републиканската пътна мрежа до паметника /около 7-8 км. горски път/ е необходимо високопроходимо МПС!

За контакти: GSM: 0898 535 439 – подполк. з. Христо Христосков, E-mail: soszr_obl_pz@abv.bg

Коментари