България Институции

Министър Нанков:Предстои обществено обсъждане на проект за нова жилищна стратегия

Написано от Величка Ачева

Шумен

До 15 юни ще завърши ремонтът на 22-километровия участък от магистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. Това съобщи в Шумен министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В отговор на въпрос на представители на медиите той информира, че в същия срок ще приключи и изпълнението на проекта за разширяване на пътя Бургас – Слънчев бряг в участъка Поморие – Ахелой и обходния път на Ахелой.

Малко над 50 млн. лв. ще бъдат вложени и в реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. „Тича“. Министърът коментира, че очаква до края на тази година да влязат в сила промените в Закона за устройство на територията за заварени обекти, какъвто е водопроводът, което ще позволи използване на старите сервитути. С промените отчуждителните процедури ще се облекчат като скорост и процедура без  да се нарушава частната собственост на хората, но ще позволят бързата и качествена реконструкция на съоръжението. Николай Нанков подчерта, че учредяването на нова санитарно-охранителна зона на яз. „Тича“ заради промяна в нормативната уредба няма да се отрази на изграждането на пречиствателната станция за питейни води.

В Шумен министър Нанков отчете, че предстои довършването на още няколко сгради по Националната програма за енергийна ефективност, като ресурс за такива дейности има и по Оперативна програма „Региони в растеж“. Той посочи, че предстои на обществено обсъждане да бъде подложен проектът на нова жилищна стратегия, в която са предложени различни механизми и предстои да се вземе решение какви ще бъдат дейностите, които ще се изпълняват в бъдеще.

По време на посещението на министъра в града  стана ясно, че ще бъде направен ремонт и ще се ушири пътният надлез над ж.п. линията София – Варна, който не е ремонтиран от близо 35 години. Със съдействието на регионалния министър вече са осигурени мантинели за подмяна на ограничителните системи по ключов булевард в града, а до 10-12 дни се очаква строителите да приключат довършителните дейности по новата спортна зала и да внесат документи за приемателна комисия.

 

Коментари