Култура

Май започва със седмото издание на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство

Написано от Елена Станоева

Пазарджик Седмото издание на Национални празници на професионалното фолклорно изкуство, ще се проведе на сцената на ДКТ „Константин Величков“ от  2  до  11  май, съобщи кметът Тодор Попов. Десетдневният форум е единствен по рода си в България, а негов домакин е Община Пазарджик.  Провежда се през четири години, а между отделните издания професионалните ансамбли обновяват изцяло своя репертоар.

 

В  Празниците  ще  вземат  участие  всички  професионални  ансамбли  от  България,  Оркестърът  за  народна  музика  при  БНР,  както  и  Академичните  ансамбли  при: Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  Югозападен университет – Благоевград, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Медиен  партньор  на VІІ-то  издание  е БНР, което  ще  излъчи  50  предавания  с  програмата  и  участниците в  Националните  празници  на  професионалното  фолклорно  изкуство „Пазарджик-2018“.

Първото издание на Празниците е през 1993 година, когато кмет е Георги Терзов, припомни художественият ръководител на Ансамбъл „Пазарджик“, Атанас Чолаков. В момента единствената Община в България, която спонсорира и стимулира професионален ансамбъл, е Община Пазарджик. Традиционно откриването и на и седмото издание е поверено на Ансамбъла. По думите на Чолаков, и за зрители, и за специалисти, Ансамбъл „Пазарджик“ ще представи изненада. В Пазарджик се очакват много специалисти и гости, като 10 души от Япония вече са направили своята заявка.

Чолаков допълни, че за трети път участие в Пазарджик ще вземат трите академични ансамбъла и оркестъра на Радио София.

След форума, вероятно през ранната есен, ще се организира работна среща, на която експерти и ръководители на професионалните състави да направят анализ на нивото на професионалните ансамбли в момента, както и да формулират актуалните проблеми в тях.          

Коментари