Институции Култура Общество

Легендата за Чепинският змей ще бъде разказана на площад „Македония“

Написано от Величка Ачева

Легендата за  чепинската долина с музика и танц  ще разкаже спектакълът  „Чепинския змей“ На 11 май той ще е гвоздеят в специалния концерт на ПАНПТ“Чепино“, с който танцьори  певици и музиканти ще отпразнуват своя 65 рожден ден.

Велинград

Музикално-танцовият спектакъл ще разкаже легендата за създаването на Чепинското корито с похватите на музиката и танца, ще припомни най-мистичната легенда, свързана с Чепинския край. Ще пресъздаде легендата за водния змей, живял някога по тези земи, надхитрен от влюбения овчар и неговата любима.Вместо да даде своята изгора като дар на змея,за да пусне водата в селото,той и девойката измислят хитрина-запалили змея в собствения му огън. Изгарящ от огън и болка,змеят мятал люспестата си опашка,разцепил планината. Водата изтекла в пазарджишкото поле заедно с него, а на мястото се появила Чепинската котловина. Спектакълът ще е от три части. Специално за  него е  композирана и аранжирана музика с фолклорни ритми на Родопите,Пирин и Тракия. Автор  на музиката и аранжимента е композитора Пето Кръстев, диригент на АНПТ“Пирин. Консултант  на проекта  е доцент Георги Каров – катедра хореография към ЮЗУ“Н.Рилски „Благоевград.  Хореграф на „Чепинският змей“е Аделина Пещерска дългогодишен танцьор на ансамбъл Чепино, ръководител на ДФА“Чепинче“и дипломант специалност „ хореграфия“ към ЮЗУ „Н.Рилски“Благоевград.

В историята на читалищното дело във Велинград за последните 30 години авторски спектакъл с подобна идея и визия не е правен.Той ще е иновативен продукт не само за ансамбъл „Чепино“, но и за всички други участници в неговата подготовка и реализиране.Спектакълът разказва легенда,припозната и от други европейски народи,в чиято митология доброто и злото, любовта и саможертвата, са представени чрез змей\дракон\, девойка,юнак\принц\.Спектакълът е възможност да се покаже красотата, силата  и богатството на българския фолклор,чрез похвата на танца и съвременните аудио-визуални технологии. За подготовката на спектакъла е събрана  музика от Чепинския  край  на терен в Драгиново, в Горно и Долно Бирково. При подготовката на спектакъла подкрепа е оказана и от исторически музей Велинград.

Легендата съществува в различни варианти. Тя може да бъде открита в сборник на Ангел Каралийчев. Легендата за змея пази и и Историческия музей. Според народната митология змеят е пазител на селището, той пази територията, а девойката е жертва, курбан и чрез своята саможертва спасява хората. В българския фолклор, както и при други народи, има много змейове. Но повечето от тях живеят в пещери, докато Чепинският живее в езеро. В легендата не се споменава, че девойката е спасена. Но в  спектакъла чепинския змей ,красивата девойка е спасена от овчарчето.

Подготовката и реализирането  на спектакъла се подкрепят от Община Велинград и  фондация “Пловдив 2019”. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.Като част от  инициативите „Пловдив -2019 Европейска столица на културата  и

Юбилейния концерт- спектакъл на ПАНПТ“Чепино" ще бъде на 11 май на открита сцена  на площад Македония центъра н кв.Чепино. В  програмата са включени още танцови изпълнения по хореография на главния художествен ръководител  на ансамбъла Боян Байраков., изпълнения  на мъжката фолклорна група и женския народен хор към ансамбъла  както и тъпанджийско надсвирване от музиканти наследници на едни от ветераните музиканти в ансамбъла   Румен Машев.на сцената  ще танцуват и ветерани  танцьори, който през годините са формирали основния танцов състав на музикалната формация.

Инфо за ПАНТП “Чепино“

ПАНПТ „ Чепино” е създаден  през  1953 г и към момента  има  богат репертоар включващ песни и танци от всички фолклорни области на България.  Ансамбълът има стотици  успешни  изяви в многобройни фолклорни събития в страната  в чужбина- Сърбия, Македония, Гърция, Русия, Германия,Франция,Австрия, Полша, и др. Ели Саздова, на оркестъра- Иван Пещерски.

Мъжката фолклорна група към фолклорната формация е носител на наградата „сребърна брадва“ от международния фестивал за автентичен фолклор- Закопане, Полша.

 

Коментари