Култура

Конкурс за оркестрови диригенти поставя Пазарджик под светлините на прожекторите

Написано от Елена Станоева

Пазарджик Община Пазарджик е домакин на конкурс на Европейския съюз за оркестрови диригенти. Той се провежда в зала „Маестро Г. Атанасов“ под патронажа на Генералното консулство на България в Милано, в партньорство с Пазарджишкия симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър „Кодай“, Национален оркестър „Артес“ и Зала „България“ София. Финалът му ще е концерт именно в Зала България на 13 януари. Концертите на наградените участници ще се състоят в България, Италия, Унгария, Република Чехия и Полша.

 

Повече за конкурса в паузата на втория ден от първия тур, разказа художественият ръководител на пазарджишкия оркестър Григор Паликаров. „Симфоничен оркестър Пазарджик беше предпочетен като основен оркестър в това първо издание на конкурса, в съревнование с доста европейски оркестри. Един подобен конкурс поставя безусловно Пазарджик на световната карта, защото в предварителната селекция имахме повече от 250 кандидатури от над 70 страни в света. Пазарджик до момента не е получавал подобна чест и признание – оркестърът ни изцяло обслужва конкурса.

До първия му тур бяха допуснати 75 човека от различни страни – САЩ, Канада, Австралия, Япония, Корея, Китай, както и почти всички европейски страни. Всеки до втори тур ще стигнат 20 души, полуфиналът ще е в петък, а финалът ще е в зала „България“. Важно е да се подчертае, че наградите не са в особено голямо финансово изражение. Представете си, че кандидат от Корея пътува 11 000 км, финансира се сам, дирижира 10 минути и отпадне. Но те се състезават защото първият и третият печелят концерт със Симфоничен оркестър Пазарджик в рамките на следващия сезон срещу български хонорар.

Преди конкурса бях скептичен – не очаквах подобен висок интерес и той много ме радва. Всеки кандидат ще запомни къде е дошъл – някои са научили български думи, други дори казват правилно Пазарджик.   

Коментари