Общество

И петият проект на Фонд ИГА е насочен към жертвите на насилие

Написано от Елена Станоева

Пазарджик В помощ на жертвите на насилие е насочен поредният проект на Фонд за превенция на престъпността ИГА. Това съобщи Мариана Бойрикова при представянето на петият проект, с името „Консултиране, насочване и подкрепа“. Той, също като първия, изпълняван през 2009-2010 година, се реализира с подкрепата на Българския фонд на жените.

 

Бойрикова подчерта, че едно от най-важните неща, постигнати през годините, е доверието от страна на жертвите на насилие. Хората идват при нас, срещат се с нашите специалисти и ние имаме възможност да им помогнем, добави Бойрикова. Тя благодари за съдействието от страна на всички институции, с които се работи по преодоляване на проблемите, благодари и на медиите, с чиято помощ информацията за проекти като този стигат до повече хора. А нашата цел е да стигнем до най-отдалеченото кътче в областта, каза още Мариана Бойрикова. Проектът е с продължителност от пет месеца, а на конференцията в края му ще се очертаят свършеното и неуспехите, за да се даде насока на последващата работа.

Експертът на Фонд ИГА Валентина Гешева очерта ролята на социално-психологическите консултации за преодоляване на последствията при насилие и последващата реинтеграция и възстановяване. Потърсилите помощ в ИГА получават както юридическа, така и психологическа подкрепа. „Целта ни е да накараме жертвата да се осъзнае и да види проблемите. Ние работим с всякакви хора – и високообразовани и напълно неграмотни. Даваме им избор дали да се припознаят за жертви или искат да станат по-силни и склонни да приемат помощ, каза Гешева. Тя подчерта, че в немалко случаи, още преди да се с човека, който е потърсил помощ, да провеждат дълги разговори по телефона. Подкрепата за жертвата за насилие започва още тогава, с нужното време и внимание, а не се чака докато стане късно.“

През последните 10 години 300 лица се преминали през Бюрото за консултация, насочване и подкрепа към ИГА. На 130 е оказана психологическа помощ, 100 са юридическите консултации, а 24 семейни двойки са подкрепени чрез медиации.

Коментари