България Общество

Историята на едно велинградско момиче от ромски произход и сбъдната ѝ мечта да учи медицина

Написано от Вера Велева

Малко момичета от ромския квартал във Велинград завършват гимназия, а още по-малко продължават да учат в университета. Една такава история обаче разказват от Фондация "Америка за България". Тя е за Рашка Гайтанова, която от малко момиче не иска да бъде част от статистиката, а да има различен живот. Нейната мечта е да стане лекар и да помага на другите. Въпреки подкрепата на родителите, оскъдния семеен бюджет не е бил достатъчен, за да покрие допълнителните часове по биология и химия, които са необходими за подготовка за Медицинския университет.

Помощта идва от Студентското дружество за развитие на междуетническия диалог, неправителствена организация, работеща с ромската младеж. 

През последните пет години Тръстът за социална алтернатива дава възможност на обществото да помогне на ромските ученици и младежи да се подготвят и да бъдат приети в университета. Рашка се кандидатира за програмата и е избрана да получи подкрепа за допълнителни уроци по следване в областта на биологията (тя трябва да се подготви за изпита по химия сама). Така, за една година, младата жена пътува всяка седмица до Пазарджик, за да се впусне в тънкостите на анатомията, генетиката, ботаниката и микробиологията. 

На 21-годишна възраст Рашка е една от шепата ромски жени, изучаващи медицина в Медицинския университет в София. Успешно завършила курсове за лекарски асистент през юни, тя ще започне своята година на практическо обучение през септември. "Искам да се върна в родния си град и да работя в ромския квартал. Предизвикателството е, че общността е бедна и несигурна и повечето от тях едва ли някога, ако някога, са посетили лекар. Така че, грижата ми е много необходима в общността. ", споделя младата жена.

Рашка Гайтанова с пациент

Когато успее, тя ще стане първият помощник на лекар от ромски произход във Велинград. Това е нова степен в България, предназначена да подготви здравни специалисти в области като спешна медицинска помощ, помощ за лекари и медицински грижи в училищата и социалните центрове. Рашка е развълнувана да бъде част от нещо ново. "Като станах асистент на лекар, искам да бъда част от промяната в системата на здравеопазването – промяна, която мисля, че е необходима."

Семейството й се гордее с нейните постижения. Тя вдъхновява и по-малкия си брат, който се готви да следва стъпките на сестра си през следващата година.

Макар че много хора мислят, че медицината е трудна професия, тя дава на Рашка възнаграждаващ, смислен контакт с други хора. "Мисля, че Конфуций каза, че ако вършите това, което обичате, не трябва да работите. Напълно съм съгласна", казва тя. "Чудесно е да можеш да дадеш на другите надежда. Служенето на хора ме прави наистина щастлив. "

Тя се грижела за новородени, както и за недоносени бебета половин година – опит, който я убедил, че помагането на другите е нейното призвание. "Аз държах едно бебе, което тежи половин килограм и бебета с много здравословни проблеми, но за времето, когато бях там, ние не загубихме нито едно бебе". Тя приема това като знак, че трябва да работи с деца, така че тя обмисля даботи в педиатричната помощ.

Рашка вярва, че работата в лекарски кабинет или институция може да не е най-доброто използване на нейното време и умения. Освен това най-отдалечените части на община Велинград най-спешно се нуждаят от медицинска помощ, тъй като хората там нямат лесен достъп до болница. Така че тя вижда себе си като един вид съвременна доктор Куин, медицинска жена, която прави домашни посещения в малка линейка, като осигурява лечение и грижи за всеки, който се нуждае от нея.

Коментари