България Общество

Изчезна алпинистът Боян Петров

Написано от Елена Станоева

В посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (един унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход).

 

Според получената информация неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 метра надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.
На 6 май сутринта на 7350 метра надморска височина са били открити палатката и спалният чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.
Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12:20 часа местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април, изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни. Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.
Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая, съобщиха от МВнР.
Съпругата на алпиниста Радослава Ненова написа във "Фейсбук": "Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда…..едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е …".

По информация на екипа на Петров в София, цитирана от "Дневник", времето в района на Шиша Пангма няма да е добро за атака на върха поне до 12 май. Това е и причината шерпите да не искат да тръгнат до Лагери 1 и 2 , за да потърсят дали Боян Петров е там. Засега никой от другите алпинисти също не се наема да тръгва нагоре.
Боян Петров по традиция сам атакува върховете, което се дължи на обичайно по-голямата бързина, с която се изкачва. В стила му е и предпазливостта, която не включва атака при лоши метеорологични условия или висок риск. Обичайно не взима със себе си и сателитния си телефон, за да облекчи тежестта в багажа си. Това прави невъзможна и връзката с него, докато е в трасето над базовия лагер.

По данни на алпиниста Алън Арнет, който следи експедициите на Еверест и другите осемхлиядници, за атака на Шиша Пангма тази година разрешително имат не повече от 10 алпинисти.

След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) един от най-успешните български алпинисти, Боян Петров, се отправи на 10 април към Тибет, за да атакува първо Шиша Пангма, а след това и Еверест, които са част от проекта му "Българин на 14х8000". До момента по-малко от 20 алпинисти в света са успели да се окичат с хималайската корона, като не са ползвали кислород при изкачванията на 14-те най-високи върха на планетата.

Шиша Пангма последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м)./sportal.bg/

Коментари