Култура

Изложба в памет на баташкия художник Петър Петров бе открита в Исторически музей-Батак

Написано от Величка Ачева

Батак

Петър Петров е роден в Батак на 02.04.1953г., заминава да учи още в ранна детска възраст и през 1973 г. завършва Националното училище по пластични изкуства „Акад. Дечко Узинов“ Казанлък. Става член на Съюза на българските художници. В средата на 70-те се завръща в Батак, където читалище „4-ти май“ му предоставя творческо ателие и работи като активен член на местната културна общност. В края на 80-те и началото на 90-те години е един от първите в областта, които изучават и работят по технологията на ситопечата. За това допринася както страстта му към живописта, така и към фотографията. Дълго време той е единственият в района, който прилага тази техника на печат.

Участвал е в множество изложби Пазарджик, Пловдив, София. В родния му град до момента не е имало негова изложба.  Негови произведения за част от частни колекции в Европа и Северна Америка. През годините Петър Петров се занимава с много и разнообразни неща, провокиращи творческия му усет и страстта му да създава красота и добро. Усъвършенства уменията си в стругарство, дърводелство, дърворезба.

В последните десет години от живота си работи с дигитални технологии, създавайки уебсайтове и кратки анимации. Умира внезапно на 23.05.2011. 

Коментари