Вашите сигнали

Зов за спасение на читалище „4 май“ в Батак

Написано от Величка Ачева

Батак

През далечната 1897 г. в Батак учители, занаятчии и други будни батачани основават читалище. В онези тежки времена, когато с труд полагат основите на нова държава, когато все още оплакват своите мъртви, те събират силите си, за да дадат на децата си достъп до култура и образование – музика, книги, изкуство. За да увековечат паметта на батачани, загинали през Априлското въстание през май 1975 год., за име на читалището се приема “ Читалище – паметник “ 4-ти май“. 

От 1979 год. читалището се помещава в нова сграда. А старата сграда се е използвала за градското кино и книжарница. Новата сграда разполага с отделни репетиционни, кръжочни и лекционни зали. Оборудвани са модерни гримьорни. Голяма концертна зала дава възможност за гостуване на представителни колективи, театрални състави, естрадни състави и други. Читалищната библиотека разполага с отделно помещение, в което влизат читалня, книги за свободен достъп, детски отдел, фонотечен отдел, книгохранилище.

В годините след 1991 г. са положени огромни усилия, за да се поддържат сградите на читалището, но средствата са недостатъчни. С времето старата сграда все повече се руши и става все по-трудно да се възстанови. Нанесените от времето щети са огромни, както във вътрешността, така и по покрива и фасадата на сградата. Бавно и сигурно покривът капе, стените поддават, мазилката отдавана е олющена, сградата е опасна и не позвлява да се направят снимки на опустошението, нанесено от времето и „липсата на средства“.

Време е да покажем, че можем да опазим наследството си, че можем да спасим труда на предците си – онези, които са били преди нас и са се надявали Батак да има киносалон, театрална зала, място, в което младите да се събират и да свирят, да пеят, да танцуват.

Сградата има нужда от спешен ремонт. Нуждае се първоначално поне от реконструкция на покрива, която да спре течовете и разрухата. Необходими са средства за ремонт на покрива на сградата (приблизително 100 000 лева), за да може да се спре разрушението както отвън, така и отвътре. А в бъдеще ще са необходими немалко средства, за да се възстанови и вътрешността на сградата (приблизително между 300 000-500 000 лева).

Дарителска сметка:

IBAN BG07UBBS72421010026010, BIC: UBBS BGSF

Банка ОББ, клон гр. Батак

Титуляр: Народно читалище „4 май – 1897 г.“ – гр. Батак

Основание за плащане: дарение за ремонт

 

* Към момента се работи по изготвяне на по-точни оферти за стойността на цялостния ремонт на сградата

 

Коментари