Криминално

За няколко дни на митници откриха близо 4 кг укрито злато

Написано от Елена Станоева

312  монети от 22-каратово злато задържаха преди дни митническите служители на МП Капитан Андреево. За находката съобщава пресцентърът на Агенция „Митници“. Златните монети са открити в лек автомобил „Mercedes" , влизащ в страната от Турция. В автомобила, пътували семейство – мъж, жена и техния син,  английски граждани, с турски произход, които заявили, че не пренасят стоки или валутни ценности за деклариране. 

 

При щателната митническа проверка, в чекмедже под една от предните седалки са открити монети от жълт метал.  Според направената от вещо лице експертиза монетите са от 22-каратово злато с общо тегло 2.184 кг на стойност 140 278 лева. Контрабандните златни монети са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство.

Ден по-рано, митническите служители на МП Капитан Андреево са открили общо 1.714 кг златни монети и накити, при два случая, също в автомобили влизащи от съседна страна. При единият от случаите са открити 40 златни монети, златни гривни и  колиета с тегло 370 грама, укрити сред личните вещи на водача на автомобила. При втория случай са намерени 1.344 кг употребявани златни изделия с различна бижутерска проба, отново укрити в куфар с личен багаж на шофьора.

Коментари