Култура

Захари Стоянов ще заговори отново чрез „Листите“

Написано от Елена Станоева

Пазарджик Паметник на Захари Стоянов ще бъде изграден в Пазарджик, зелената площ на кръстовището на ул. „Кн. Мария Луиза“ и ул. „Цар Шишман“. Това стана ясно на редовната пресконференция на кмета Тодор Попов.

 

Изграждането ще се осъществи с подкрепата на Община Пазарджик и по инициатива на Сдружението на предприемачите и Дружество „Тракия“ Пазарджик. Паметникът, който ще носи името „Листите“, ще представлява пластична композиция, изработена от скулптура Жорж Трак. Самият той подчерта, че е избрал „Записките“ да обозначат творческия принос на Захари Стоянов към българската история – неграмотното селянче, превърнало се в уникален белетрист. Композицията ще има тръбна конструкция и ще бъде висока около 5 метра, с постамент от гранитни плочи. Образът на Захари Стоянов ще бъде от месингов растер, насочен към конструкцията. Предвижда се тя да бъде осветена отдолу, което да дава усещането за полет на листите.

Средствата за реализиране на това начинание, ще възлизат на около 90 хиляди лева и ще бъдат събрани от инициаторите и дарения на гражданите на Пазарджик.

Коментари