Общество

Започна кампания за борба с рака на гърдата

Снимка: Пазарджишка Марица
Написано от Величка Ачева

Пазарджик

В Пазарджик бе даден старт на 16-та поредна година кампания за борба с рака на гърдата. За 12-ти пореден път тя се провежда под патронажа на кмета на общината Тодор Попов.
Началото бе поставено в Центъра за социална интеграция  и рехабилитация на лица с онкологични заболявания в Пазарджик. Кметът Тодор Попов изрази радостта, че жените в Пазарджик получават помощ в грижите за своето здраве. 

Своите поздрави за традиционната инициатива изпрати народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова, която поради служебни ангажименти не можа лично да присъства на събитието."Заболелите от рак на гърдата са най-много от всички онкоболни в нашата област. Знам, че по време на кампанията за борба с рака на гърдата през 2016 г. са се прегледали малко над 1000 жени. Голяма помощ в ранното откриване на заболяването оказва подвижният ехограф на Вашето сдружение. Благодаря ви, че заедно успяхме да осигурим прегледи на повече от 40 жени в Пещера. Продължавайте с вашата кауза. Тя е не просто полезна, тя е необходима. Вярвам, че заедно, с обща отговорност можем да променим статистиката и нейният ход да бъде надолу. Да има повече прегледани и по-малко болни!", се казва в приветствието към участниците в кампанията отправено от Костадинова.

В рамките на деня при отворени врати се проведе образователна инициатива от д-р А. Томова – Началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център в  Пловдив, член на най-важните научни дружества в сферата на световната и европейска онкология – ESMO, ASCO, BUON и БОД.
След това се проведоха и безплатни за записалите се профилактични прегледи за рак на гърдата при хирурга д-р Копев по предварителен график. През месеца ще има прегледи при онколог-гинеколога д-р Досева с взимане на цитонамазка, при дерматолога д-р Методиева и при рентгенолога д-р Благова с ехографа и видеопринтера, които сдружението получи от дарителска кампания, подкрепена от вицепремиера и Министър на външните работи Екатерина Захариева. 
Пътуващият ехограф ще бъде позициониран навсякъде в Пазарджик и региона, където получим покана да отидем на място и има записани желаещи за над 10 профилактични прегледи на млечна и щитовидна жлеза“, уточни председателят на "Сдружение онкоболни и приятели" Мария Чергарова. Тя допълни, че цената не е променяна – 10,00 лв. За сравнение, здравната каса не покрива ехографията на млечна жлеза и тя струва над 25,00 лв. 

Коментари