Култура

Започват разкопките на селищната могила край Юнаците

Написано от Величка Ачева

Археологическите разкопки на селищната могила край село Юнаците започват от днес, съобщи ръководителят на екипа доц. Явор Бояджиев. Очаква се работите да продължат до 20-ти август, ако средствата са достатъчни. Министерството на културата е гласувало финансиране от 17 000 лева. Регионалният исторически музей в Пазарджик също финансира разкопките с 12 000 лева. Малка сума ще бъде отпусната и от фондация "Балканско наследство", с която културната институция има договор. По силата му и през това лято на разкопките ще работят 4 чуждестранни доброволци.

Селищната могила спада към първа категория обекти, които са от национално значение. 

За проучването на подобни обекти всяка година държавата отпуска средства. Могилата на Юнаците е най-ценната праисторическа находка както в национален, така и в европейски план, пишат историците. 

Доказателство за това са двете златнинаходки. Златно мънисто от Юнаците се оказа най-старото парче от благородния метал в света. То дори влезе в REUTERS. Авторитетното издание посвети на находката на учените статията "Мъничко мънисто от България може да се окаже най-старият златен артефакт в света". 

Миналата година (2017) още в първите дни на разкопките бе намерена кръгла златна апликация, наподобяваща глава – амулет подобен на тези, открити при Варненския некропол. Златната находка е с диаметър 2,8 см. Тя е от типа на т. нар. антропоморфни златни амулети, познати от Варненския халколитен некропол. Доц. Явор Бояджиев от НАИ с музей към БАН, който е ръководител на разкопките край село Юнаците, обясни, че от 42 години на мястото се провеждат сериозни проучвания. Тази могила е много благодатна и полезна за науката. Всъщност най-ранното обработено злато в света е от територията на България – най-известно е варненското, но то не е най-старото. Има и други, по-стари – гроб пак от района на Варна, от некропола в Дуранкулак, а златото от Юнаците или е синхронно с тях, или по-ранно от тях, подчерта доц. Бояджиев.Той обясни, че находките от Юнаците показват, че тук има много ранно развит добив на злато и мед. Това е много важно, защото в този период медта е била дори по-ценна за древните хора. Златото е служило само за украшения, нямало е такава стойност като сега. Датировката е около 4 600 години преди Христа. Тогава златото тепърва започва да става ценно, не остава едно лъскаво интересно мънисто за украса, разказа ученият. Разкопките тази година продължават в дълбочина до 7 метра, за да се открие началото на създаването на селището Юнаците и да се проследи промяната в отделните селища, намерени на могилата, обясни ръководителят на проучването доц. Явор Бояджиев. По думите му все още не е достигнато до дъното и това е огромната загадка в случая./БНР/

Коментари