Институции Общество

Епизоотичната комисия прие мерки срещу инфлуенца по птиците

Написано от Елена Станоева

Пазарджик Мерки за  предотвратяване възникването на инфлуенца по птиците на територията на област Пазарджик прие на извънредно заседание Областната епизоотична комисия в Пазарджик. То беше свикано по повод констатирани огнища на високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците в областите Добрич и Хасково и Заповед на Изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните, както и опасността заболяването на проникне на територията на област Пазарджик.

 

Най-голяма част от мерките са насочени към собствениците на животновъдни обекти (лични стопанства и ферми) за отглеждане на птици. Сред тях са задължението да уведомяват незабавно, обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност; да не допускат излизането им извън границите на фермите/дворовете, да не допускат контакт с диви и мигриращи птицци, да засилят контрола върху фуража и водата им, да осигурят предпазни средства за персонала и др. Определени бяха задължения на кметовете на общини, полиция, РД „Автомобилна администрация” СЛРБ, РУГ, отдел „Риболовен надзор”, РИОСВ, РЗИ, „Напоителни системи”, ВиК-дружества, ОД „Земеделие”, жителите на областта. Въведена е и забрана за провеждане  на пазари и изложби за птици на територията на РБългария, в т.ч. и област Пазарджик.

По време на заседанието стана ясно, че от вчера има и регистриран случай на Нюкясълска болест в област Кърджали. Директорът на ОДБХ д-р Петко Митев коментира, че мерките са наложителни, още повече, че при високопатогенната инфлуенца по птиците от първите симптоми до умирането на птицата могат да минат само 24 часа. Той припомни добрата работа и сътрудничество през миналата година с кметове на населени места в областта и добави, че то е много важно, защото рискът за разпространение на заболяването е основно в „задния двор”, а от кметовете се получава най-много информация за птиците там.

Коментари