Институции

Европарламентът призова за оценка на смяната между лятно и зимно часово време

chasovnik nazad1
Написано от Величка Ачева

Страсбург

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите призовават за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората се притесняват относно последиците за здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно, през уикенда на последната седмица на март и октомври. Евродепутатите намират, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.  Евродепутатите призовават Комисията да направи задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Резолюцията беше приета с 384 гласа „за“, срещу 153 „против“ и 12 „въздържал се“.

Настоящата Директива на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време, която влезе в сила през 2011 г., предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС, с цел да се спомогне за ефективното функциониране на вътрешния пазар.

Коментари