Вашите сигнали Общество

До Петра и назад

Написано от Величка Ачева

Днес ще ви запознаем с древния град Петра и пустинята Вади Рум. И двата обекта се намират в Йордания, а снимки ни изпрати нашият приятел и продуцент на новините на ТВ+ Веселин Гарабитов. 

Какво знаем за Петра?

Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса („Долината на Мойсей“) на източния склон на Уади Араба, на кръстопътя на главните търговски маршрути – към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята.

Непознат на западния свят в продължение на стотици години, розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важна точка от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати./Уикипедия/

Какво знаем за Вади Рум?

В пустинята Вади Рум живеят няколко хиляди бедуини, които рядко се застояват на едно място. Те са единствените постоянни жители на тази негостоприемна среда. Всички останали са временни посетители. Пустинята Вади Рум (среща се и като Уади Рум) в Йордания е невероятно място извън времето. Тук човекът не е успял да се намеси по разрушителен начин, да строи и променя по свой вкус./НасамНатам/

Повече за мистериите и красотите на Йордания очакваме да видим в поредния филм, в който Веско ще ни разкаже не само за Петра и пустинята, но и други любопитни места от кралството.

Коментари