Общество

Диабетът засяга предимно градското население. Интервю с д-р Стоянов

diabet
Написано от Величка Ачева

Отново е 14 ноември и отново отбелязваме рождението на един от хората, благодарение на чийто труд милиони по земята живеят, отглеждат деца, трудят се, дават своя принос за света – д-р Фредерик Бантинг. Той е канадски физиолог и лекар,  един от откривателите на инсулина. За това си откритие е лауреат на Нобелова награда с Джон Маклауд (ръководител на екипа, направил откритието) през 1923 година. Фредерик Бантинг разделя паричната награда със своя колега д-р Чарлз Бест (част от екипа). Канадското правителство му осигурява доживотно условия за провеждане на научна работа. През 1934 г. е посветен в рицарско звание от крал Джордж V. Макар инсулинът да не лекува диабет, той е едно от най-великите открития в света на медицината. От 1991 година, по повод годишнината от рождението на Фредерик Бантинг, Световната здравна организация отбелязва на 14 ноември Световен ден за борба с диабета.

Диабетът е познат още от древен Египет. Той е едно от първите заболявания, описано в египетски ръкопис от 1500 г. пр.н.е. Терминът „диабет“ (преминаване през) е използван за първи път през 230 г. пр.н.е. от гръцкия лекар Аполоний.

Диабет тип 1 и тип 2 са идентифицирани за първи път като отделни заболявания от индийските лекари Шушрута и Чарака през 400 – 500 г. сл.н.е., като тип 1 е свързван с младите хора, а тип 2 – с хората с наднормено тегло. В края на ХVІІІ век англичанинът Джон Рол добавя термина „захарен“ или „от мед“. До началото на ХХ век все още няма разработено ефикасно лечение, докато през 1921 и 1922 година канадците Фредерик Бантинг и Чарлз Бест не откриват инсулина. Захарният диабет е три основни типа.

Диабет тип 1 се характеризира със загуба на произвеждащите инсулин бета-клетки в лангерхансовите острови на панкреаса. В повечето случаи се дължи на автоимунна атака. Макар и да има данни за известна генетична предразположеност, развитие на болестта се предизвиква от външен дразнител.

Диабет тип 2

Той се характеризира с инсулинова резистентност, понякога съчетана с понижено отделяне на инсулин от панкреаса. Основните рискови фактори за заболяването са начинът на живот и в някаква степен генетичната предразположеност. Често пациентите са с наднормено тегло.  Гестационен диабет

Гестационният диабет в някои отношения наподобява диабета тип 2, включвайки съчетание от относително неадекватна секреция и чувствителност към инсулина. Наблюдава се при 2 – 5% от всички бременности и обикновено изчезва след раждането.

В навечерието на Световния ден за борба с диабета, разговаряме с началника на Първо Вътрешно отделение при МБАЛ – Пазарджик, д-р Николай Стоянов. Много обичан (все пак болничният престой не е развлечение) и много търсен от всичките си пациенти.

-Д-р Стоянов, днешният ден е посветен на инсулина. Откритие, революция в медицината. Как изглежда диабета в съвременния медицински свят?

-Появиха се някои нови лекарства преди 2-3 години. Например такива, които потискат обратната резорбция на глюкозата през бъбреците и тя се изхвърля. Но като цяло не се е случило нещо особено радикално, което да разреши проблема с диабета.

-От няколко години знакови сгради по целия свят се озаряват в синя светлина на Световния ден за борба с диабета. Ще бъде ли спазена традицията и на този 14 ноември.

-Специално уведомление не сме получавали, но всяка година тази символична проява напомня какъв ден е 14 ноември.

-Общността на диабетиците в региона планира ли нещо различно?

-Имам покана от дружеството на диабета в Септември за беседа. Във фокуса ще бъде празникът, проблемите при диабета, хипогликемиите. Все пак това е едно заболяване, за което има данни още от дълбока древност.

-Как изглежда „картата“ на диабета в региона днес?

-Непрекъснато, всеки ден, пристигат новооткрити пациенти с диабет. Липсата на физическа активност и затлъстяването имат сериозен „принос“ за заболяването. Например, липсата на физическа активност, се смята че води до ¼ от случаите на диабет. 44% от хората със затлъстяване и наднормено тегло развиват диабет. Пушеното, особено ако е съчетано с наднормено тегло, увеличава риска да се отключи диабет с 50%. Храните и течностите с високо съдържание на мазнини и захар също увеличават риска. Чел съм, че 44% от случаите на смърт при диабет тип1 и 52% при тип 2, се дължат на сърдечно съдови заболявания, които пък са усложнения на диабета. Много черни факти могат да допълнят статистиката, но най-добрата превенция е адекватната грижа за диабета, а тя не включва само лекарства. Непрекъснато се появяват нови такива, но, както казах, не и такива, които да решат проблема напълно. Социалната страна на диабета е сериозна във всяко общество, предвид многото му възможни усложнения и нуждата от лечение. Диабетът може да засегне всеки – независимо от общественото му положение. Мисля, че сред хората от градовете заболяването се среща по-често – живеещите в селата имат по-добра физическа активност.

* * *

По данни на РЗОК – Пазарджик, от началото на годината, до края на месец октомври, получаващите лекарствени средства здравноосигурени лица с диагноза захарен диабет в областта са 14 747, от които 55 са под 18-годишна възраст. На инсулиново лечение са 4954, между които и непълнолетните диабетици.

Преди година броят на диабетиците бе 14 486, а лекуващите се с инсулин бяха 4970.

 

Коментари