Общество

Дамският Лайънс с кампания за Международния ден на белия бастун

Написано от Величка Ачева

Пазарджик

Дамите от Лайънс клуб Тракия – Пазарджик днес провеждаме информационна кампания сред децата в няколко училища, във връзка с 15 октомври – Международен ден на белия бастун, сподели президентът на организацията Величка Тодорова.

Международният ден на белия бастун е обявен през 1980г. по решение на Световния съвет за благополучие на слепите, за да признае движението на слепите хора и да ги отвори към пълно участие в обществото. "Лъвовете по цял свят на този ден повишаваме осведомеността, защото Белия бастун не само сигнализира на останалите хора за частично увреждане или липса на зрение у неговите носители, но и за сега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите, допълни г-жа Тодорова. Негови създатели през 1930 г. са Лайънс членове от щата Илинойс. По официални данни в света са регистрирани 285 милиона слепи или слабо виждащи хора, а в България те са над 28 000.

ДА ОТВОРИМ ШИРОКО ОЧИ, ДА ИЗОСТРИМ СЕТИВАТА СИ И ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА "ВИДИМ" СВЕТА ПРЕЗ ВЪЗПРИЯТИЯТА НА ХОРАТА БЕЗ ЗРЕНИЕ!

Дамски Лайънс клуб Пазарджик – Тракия е част от Международното Лайънс движение с основна цел да работим в полза на обществото и на нуждаещите се. Мотото ни е “Ние служим”. Основните програми са превенцията и борбата с очните заболявания, диабета, развитието на културата, работата с младите хора, запазването на мира и околната среда.

Коментари