Култура Общество

Гласувайте: „Пролетно хоро“ се бори за туристическо събитие на годината

Написано от Величка Ачева

Националният фолклорен фестивал за любители на българските народни хора „Пролетно хоро“ се бори са награда във Вторите годишни награди в сферата на туризма 2017. И тази година Министерството министерство на туризма организира в 16 категории, свързани със сектора, в които ще бъдат отличени най-добрите. Гласуването вече започна.

Фестивалът „Пролетно хоро“ се бори в категория туристическо събитие. Гласувайте за него тук: http://tourismawards.bg/cat/turistichesko-subitie/

Целта на конкурса е да насърчи развитието на българския туризъм, чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации. Както и повишаване на конкуренцията в туризма и качеството на туристическата услуга.

За Фестивала

Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел-да популяризират  българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора. „Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване и емоция  и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора ,любов към българските традиции,  национална гордост  и самочувствие.

Първи етап –индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена. Изиграване( от всяка група или клуб)  на   две български хора ,като задължително едното от тях  представя фолклорната област от която идва клуба.

Втора част – фолклорно парад дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град .Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена. Парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора  се обединяват  и събират под звуците на българска народна музика, хоро  и национален флаг.

Трета тачат на фестивала  се провежда  на открито, на открита сцена и фолклорен оркестър на живо.

На площад „Възраждане“ (място на което преди 100 години се е играло хоро  и днес пак се играе хоро), в близост  до  най- стария храм в Чепинското корито църквата «Света Троица»,  до историята, която събира и пази историческия музей, заобиколени от горещите  минерални извори на извор „Власа“, велинградчани като домакини и всички  участници и гости на фестивала  показват,  че традицията е жива, че градът  гледа напред, но се гордее със своето наследство, че любовта към фолклора и българските хора я има, и тя има своите последователи.  

Фестивалът “Пролетно хоро“ е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат във Велинград, да  играят български народни хора и за пореден път да докажат, че българския фолклор живее в настоящето и има бъдеще Фестивалът  е един нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога .Урок който впечатлява.

 

 

Коментари