Общество

В Септември: Жалба срещу намерение на МОСВ относно минералната вода във Варвара

Написано от Величка Ачева

Инициативен комитет „Да спасим Община Септември” внесе във Върховния административен съд  жалба срещу намерението на МОСВ да даде находището на минералната вода в с. Варвара под управлението на кмета на Община Септември Марин Рачев, който в момента се разследва от Специализирания съд за 13 млн. лева нанесени щети на общината.  

Ако находището бъде предоставено на Община Септември има реална опасност да бъдат създадени корупционни практики при разпределянето на ресурса от минерална вода, за упражняване на натиск върху бизнеса в региона и по този начин –  фактическото му унищожение, смятат гражданите.

В жалбата си гражданите молят ВАС да отмени бездействията на министъра на околната среда и водите във връзка с исканията им за запознаване с процедурата за прехвърляне на минералната вода във Варвара на Община Септември. Инициативният комитет „Да спасим Община Септември” сигнализира, че няма публично оповестени мотиви за това и не е проведено обществено обсъждане.

Към жалбата си до ВАС, гражданите са приложили и извадка от прокурорското постановление на СГП от разследването срещу Марин Рачев.  

МОСВ е стартирало административна процедура за преоценка на водните ресурси на с. Варвара на базата на доклад, изготвен от частна фирма по възлагане на Басейнова дирекция. „Сигнализираме за полулегален опит находището да бъде предоставено на Община Септември, чиито кмет отскоро е клиент на Прокуратурата по новообразувано наказателно дело с твърдяна щета за над 13 млн. за общината.  Срещу кмета на Община Септември Марин Рачев в момента тече дело за укриване на данъци в особено големи размери – над 115 000 лева без лихвите.

През миналата седмица Инициативният комитет „Да спасим Община Септември” отпрали искане кметът на Община Септември Марин Рачев да бъде отстранен от поста му,  тъй като има вероятност да повлияе на разследването на Специализирания съд чрез манипулиране на документи и свидетели.

Коментари