България Криминално

В Белово е задържан участник в група за рекет

Написано от Величка Ачева

Четирима участници в организирана престъпна група за рекет, действала на територията на София и други градове в страната от март 2016 г. са задържани в хода на проведена спецоперация на служителите на ГДБОП. Действията са осъществени на 3 юли под ръководството на Специализираната прокуратура.

Трима от обвинените, в т.ч. ръководителят на групата, са задържани на територията на София, Приморско и Белово. Четвъртият участник в момента е в Бургаския затвор, където изтърпява присъда за незаконно притежание на оръжие.

Според събраните до момента данни  групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за „наказателни акции“ срещу конкретни хора, или е възлагала изпълнението им на трети лица.

По първоначална информация групата е възлагала поръчки за следене и нанасяне на побой и над застреляния на 19 декември 2017 г. в София директор на звено „Фискален контрол” в НАП.

Сред основните задачи на разследващите дейността на престъпната група е да установят дали нейни участници, или лица, на които са възлагани поръчки за насилствени действия, имат връзка с покушението над данъчния служител.

 

Коментари