България Институции

Външно министерство предупреждава за усложнена метеорологична обстановка в района на Одрин и Хърватска

Снимка от Одрин, Edirne news
Написано от Величка Ачева

Одрин

Във връзка с усложнената от проливните дъждове пътна обстановка в района на град Одрин, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да не предприемат пътувания по вътрешните и второстепенните пътища на областта през следващите 48 часа.

Затворени за движение са пътищата Одрин-Хавса и Одрин-Къркларели. Към момента ГКПП „Капитан Андреево-Капъкуле“ е отворен за движение, но преминаването през пункта се съобразява с променливата пътна обстановка.

Генералното консулство на България в Одрин съветва гражданите, при неотложни пътувания, да ползват магистралата Одрин-Истанбул, като се съобразяват с указанията на граничните власти, пътните служби и полицията.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с генералното консулство на България в Одрин на следните телефони: +90 2842140617, +90 533 7396140 (в извънработно време в работни дни) и +90 533 6298164 (в почивни и празнични дни).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg

Хърватия

Във връзка с влошените метеорологични условия, най-вече по протежение на Адриатическото крайбрежие, посолството на България в Загреб предоставя следната актуална информация относно пътната обстановка в Република Хърватия:

Заради силен вятър са затворени:

– магистрала А1, между изходите към гр. Свети Рок и гр. Поседарие;

– път № 54, от гр. Масленица до гр. Затон Обровачки;

– Ядранска магистрала № 8, по протежение на Адриатическото крайбрежие – в частта между гр. Сень и гр. Света Мария Магдалена;

– Пашки мост (мостът, водещ към остров Паг). Остров Паг не е достъпен и по вода, тъй като фериботната линия „Призна-Жиглиен“ временно е спряна.

Магистрала А6 „Риека-Загреб“, между изходите „Киковица“ и „Делнице“, е отворена само за автомобили. За останалите видове МПС са отворени:

– път  № 3, през област Горски Котар;

– Ядранска магистрала № 8, между изходите „Нови Винодолски“ и „Сень“;

– път № 27, в частта от гр. Грачац до гр. Затон Обровачки.

Забранено е движението на двуетажни автобуси, коли с ремаркета и мотоциклети:

– на Кръчки мост (мостът, водещ към остров Крък);

– по протежението на път № 102;

– на мост „Д-р Франьо Туджман“ в Дубровник.

Забранено е движението на камиони и коли с ремаркета:

– на магистрала А7 „Драга-Шмрика“;

– път „Крижишче-Кралиевица“;

– Ядранска магистрала № 8, между изходите „Бакар“ и „Нови Винодолски“.

За всички видове МПС са отворени:

– път № 1 по маршрута – Карловац-Слунь-Сплит;

– път № 3 през област Горски Котар.

Камиони с ремаркета и влекачи с полуремаркета могат да се движат към вътрешността на Хърватия по следния начин:

-към Риека и Истрия – по магистрала А6 „Риека-Загреб“ до изход „Делнице“, откъдето могат да продължат по път № 3 през област Горски Котар до Риека;

-към Далмация – по път № 1 – Карловац-Слунь-Сплит или по магистрала А1 до изход „Свети Рок“, след което по път № 50 – през гр. Грачац и път № 1 – през гр. Книн.

Временно са спрени:

– фериботни линии: Призна-Жиглиен, Лопар-Валбиска и Стиница-Мишняк;

– катамарански линии: Новаля-Раб-Риека, Мали Лошинй-Црес-Риека;

– корабна линия Мали Лошин-Унийе-Сусак.

Сняг вали в областите Славония и Лика. Поради ниските температури има възможност за заледяване, особено на мостовете и надлезите.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които имат намерение да пътуват до Хърватия или да преминават през страната, да управляват своите автомобили, съобразено с пътната обстановка, да не тръгват на път без зимни гуми, пълен резервоар и топли дрехи.

При нужда от съдействие, сънародниците ни могат да се обадят в посолството на България в Загреб на следните телефони: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640 или  на дежурен телефон в извънработно време: +385 984 69 808;

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Коментари