Култура Любопитно Общество

Вълшебна първа вечер на Зимни музикални вечери

Написано от Величка Ачева

Пазарджик

Една вълшебна вечер предложи Зимни музикални вечери на препълнената зала „Маестро Георги Атанасов“. Прелюдията към 43 Международен фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ Пазарджик бе традиционното откриване на съпътстващата изложба.

През тази година това е Изкуство и дух от планината, с творби на Дружеството на пазарджишките художници и Дружеството на писателите – Пазарджик.  В нея могат да се видят творби на художниците Катя Бажлекова, Петър Бажлеков, Елена Манчорова, Петко Спиридонов и Илия Тончев, между които място са намерили писателите Андрей Андреев, Йорданка Марина, Стефан Александров и Тодор Каракашев от съвместен пленер.

Минути по-късно се „разбушува реката“ с Българска рапсодия „Вардар“ – творба обичана и чакана, позната и всеки път нова, от години поставяща началото на форума. А това тържествено начало доведе на сцената един още по-чакан гост, който пазарджишките меломани нямат възможност да слушат на живо всеки ден – Веско Пантелеев – Ешкенази. Маестро Григор Паликаров, оркестърът и цигулката на Ешкенази поведоха разговор с публиката с менделсоновия Концерт за цигулка и оркестър.

 

Публиката отговори с бурни аплодисменти, връщащи цигуларят обратно на сцената, към овациите се присъедини и оркестърът. Той също получи възможността, съвсем отблизо да бъде публика, при един от поредните бисове, когато Веско Пантелеев – Ешкенази направи акапелна импровизация на „Очи черные“. Със затихването на цигулката залата изригна като един с браво и овации, оркестрантите  се присъединиха и само най-близките разбраха и споделиха, че виртуозът е скъсал струна по време на изпълнението. Нещо, както разказва историяа, случвало се и с друг виртуоз – Паганини.

Две увертюри завършиха първия фестивален ден и допълниха празничното настроение – Уверпюра из операта „Крал за един ден“ на Дж. Верди и Увертюра, скерцо и финал на Р. Шуман.

Втората фестивална вечер ще предложи камерен концерт на Валентин Геров – виола и Антони Дончев – пиано. Ще звучат Сюита за виола да гамба и басо континуо на Хенри Пърсел, Фантазия за виола да гамба и клавесин на Марен Маре, Соната за виола да гамба и басо континуо в ми минор на Георг Филип Телеман, Граве за виола да гамба и главесин на Иржи Антонин Бенда и Соната за виола да гамба и арфа на Бенедето Марчело.

Коментари