Вашите сигнали Криминално

Внимание: „Издателство“ прибира парите, книги няма

Написано от Величка Ачева

Журналистът и психолог Петя Точкова сподели личното си преживяване в нов вид измама. Този път се касае за злоупотреба с книги и учебници. Ето какво пише в профила си в социална мрежа Петя:

Издателство "Паисий Хилендарски", което дублира името на Университетското издателство, има страница, от която могат да се поръчат учебници, помагала, научна литература и др. Издателството не работи с наложен платеж! Затова прилежно платих поръчаните от мен помагала с банков превод и зачаках…До днес! Над 20 дни никакво известие от тях, само проформа фактура, дошла на моята електронна поща. И като се разрових и навъртях няколко телефона установих, че съм измамена. Свързах се с истинското Университетско издателство "Паисий Халиндарски". Служител любезно ми обясни, че аз съм поредната измамена. Телефоните, обявени на страницата на фалшивото издателство, не отговарят. Писах и на електронната им поща…никакъв отговор!
И сега се чудя да пия една чаша студена вода или да си потърся правата!"

Кратко търсене онлайн показва, че мнимото издателство има сайт и профил във Фейсбук, който е харесан от над 6 000 човека. Цени на повечето от предлаганите книги обаче в момента няма. 

В същото време книгите на Университетското издателство "Паисий Хилендарски" се продават онлайн в различни книжарници и според техните правила, които във всеки случай предлагат и наложен платеж.

Петя Точкова ще сигнализира съответните контролни органи. 

Коментари