Култура Любопитно

Вижте къде отидоха фантастичните награди

Написано от Величка Ачева

Пазарджик

На националната среща на българските клубове по фантастика Булгакон 2016, бяха обявени победителите в Конкурса за фантастичен разказ и съпътстващия конкурс за фантастичен комикс. Конкурсите бяха организирани от Младежки дом Пазарджик и Клубът по фантастика към Дома – „Аркадий и Борис Стругацки“.

Отличеният автор в конкурса за разказ на тема „Първи контакт“ е русенският издател и автор на фантастична и хорър литература – Явор Цанев. Неговият разказ „Пейнкилърите“ събра 52 точки по десетобалната  система от жури в състав Иван Величков, Иван Георгиев, Юри Илков, Тервел Пейков, Валя Топалова и Инна Церовска. Явор Цанев бе гост на пазарджишкия клуб по фантастика през есента на 2015 г. Наградата връчи Инна Церовска – директор на Младежки дом – грамота, златен знак и 300 лева.

В конкурса за комикс на фантастична тема поощряваме единствения участник тази година – Георги Георгиев от Полски Тръмбеш за комикса Зараза /по мотиви от електронната игра S.T.A.L.K.E.R./ Наградата е процент от общата стойност и грамота.

Инна Хичева – художник и председател на журито коментира за комикса: „Илюстративно образите са представени много добре, рисунката е ясна, добре позиционирани фигури и среда в която се развива действието. Личи ръката на добър рисувач и талантлив илюстратор.“

На националния конвент фантастите връчиха и специална награда на д-р Светослав Славчев за неговото дългогодишно творчество и безценен принос в българската литературна съкровищница. Наградата е плакет, направен и дарен от скулптора Дишко Дишков от гр. Сопот.

17-то издание на националния конвент Булгакон 2016 се проведе от 3 до 6 септември 2016 г. в Старозагорски минерални бани. Гост на събитието бе немецът Ерик Симон, който има изключителен принос за популяризиране на български автори във фантастичния жанр на книжния пазар в Германия.

Той изнесе лекция и за своята теория за криптиране на историята.

Фантастите от националните клубове разискваха и различни теми от областта на фантастиката.

Коментари