Култура

Веско Пантелеев – Ешкенази гостува в първия ден на Зимни музикални вечери

Написано от Елена Станоева

Пазарджик През тази година Международният фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ ще зарадва почитателите на класическата музика през месец януари – от 25 до 28 януари. На сцената ще гостуват именити музиканти от Полша и Португалия, ще се изявят младите български таланти Георги Василев и Емануил Иванов, ще видим и големите имена на българската джаз и класическа музика Антони Дончев и Валентин Геров.

 

43-то издание по традиция ще бъде открито с Българска рапсодия „Вардар“ под палката на маестро Григор Паликаров, който ще дирижира програмата в първата фестивална вечер. В нея гост солист ще е виртуозът на цикулката Веско Пантелеев – Ешкенази – име, познато по цял свят. В негово изпълнение и на пазарджишкия симфоничен оркестър, публиката ще може да чуе Менделсоновия Концерт за цигулка и оркестър.

Съпътстващата изложба „Изкуство и дух от планината“ ще представи творби от състоял се през 2017 г. пленер на Дружествата на пазарджишките художници и писатели.

Кметът Тодор Попов съобщи, че Община Пазарджик по традиция се е обърнала към местния бизнес за финансова подкрепа на фестивала, който е с най-дълголетна история в културния живот на града.

Сн. интернет

Коментари