Култура

Велинград: ОНЧ“Св.Св.Кирил и Методий“ ще представи „Пазители и традиции“

Написано от Величка Ачева

Велинград

ОНЧ"Св.Св.Кирил и Методий" във Велинград ще открие творческия сезон на 2 октомври с изложбата „Пазители и традиции“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Изложбата съдържа 20 снимки представящи забравени традиции, обичаи, празници и фестивали от миналото на българина. Автор на снимките е фотографът Радич Банев.

Изложбата „Пазители и традиции“ дава отговор на въпроса кои са съвременните пазители на традициите,  защо е важно да пазим културното наследство и прави ли ни това по-модерни граждани.

Фотографиите са вдъхновени от 20-те проекта, подкрепени  през 2014 г. година по програма „Живо наследсто“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Всеки един от проектите цели съхраняването на културното наследство от всички райони на страната.

До момента пътуващата изложба е видяна от над 85 000 души в София, Кюстендил, Шумен, Добрич, Бургас, Варна, Силистра, Търговище, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и селата Бистрица, Пожарево, Победа, Бърдарски геран, Сейдол, Ясен.

Снимките, включени в изложбата са направени по време на фестивала „Живо наследство 2014", организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в рамките на едноименната програма.

Повече за проектите, реализирани по програмата, можете да научите от виртуалния музей „Живо наследство“.

Проектите, реализирани в рамките на програма „Живо наследство" вдъхновиха и филма „Където свършва пътя“ на режисьора Иван Николов.  

Информация за фотографа Радич Банев

Радич Банев се занимава с фотография от 1997 г. Има Майсторско свидетелство от Занаячийската камара за Майстор-Фотограф и редица публикации в български и чужди издания. Снимал е за списанията: „За хората“, „Mteller и др. Негови изложби са: „Пайзажи и портрет" на Фотоваканция, 1998г. и „115 Години Българска Семинария",  2014г. Фотограф е на докуметалните продукции  във филмите "Кметът" и "В търсене на Списаревски.
 

Коментари