Вашите сигнали Общество

Вашите сигнали: Писна ни

Написано от Величка Ачева

Пазарджик

Сигнал на живеещите в един пазарджишки квартал, не намерил отзвук досега, се получи на редакционната поща в ПЗИНФО. В писмото, красноречиво озаглавено ПИСНА НИ!!!, с няколко изречения хората обясняват от какво им е писнало:

„Пишем ви живущи от улица „Хеброс" в гр. Пазарджик. От доста време всяка сутрин сме принудени да дишаме сажди и пушек с вещества от цялата Менделеева таблица, които бълва комина на мебелната фирма "Колорадо". Най-вероятно инсталациите работят и през цялата нощ, но заради тъмната доба това не се вижда.

Така или иначе вече сме направили куп оплаквания в местния РИОСВ, но от там ни обясниха, че могат само да слагат актове на тази фирма. 

Въпросът е кой ще плати нашето здраве и това на децата ни. 

Надяваме се, че като дадете повече гласност на тази порочна действителност институциите в този град ще се трогнат!“

Ваня Кочева се е наела с нелеката задача да разкаже перипетиите на съкварталците си:

„Всички тези пушеци, които идват от комина на фабрика „Колорадо“ са от миналата година. Преди това там имаше друго предприятие, след това този господин го взе и там произвеждат мебели. Дали горят гуми, ПДЧ или лепила не знам, но всяка сутрин от 6.30 ч. до 9.00-9-30 ч  са едни черни пушеци, сажди и парчета хвърчат из целия квартал, следобяд по някое време отново. През миналата година сигнализирахме РИОСВ, дойдоха, идваше и лаборатория и установиха, че няма замърсяване или е в рамките на допустимото. После казаха, че имаха някаква глоба, но това си продължава всеки ден. Кварталът ни е близо до мост Атлантик и тенис-кортовете, както и до новия парк, който направи Общината – разхождат млади семейства, деца играят, ние в квартала сме потърпевши. Явно, какво като има глоба? Има глоба и никаква реакция. Той просто трябва да си направи някакво пречиствателно съоръжение, което се монтира на комина или където е необходимо. Имаме някои подозрения, че се горят и гуми, но около нова година ни казваха че са влизали в складовете и не са открили гуми. Какво ще се получи в крайна сметка, не знаем, но се надяваме на реакция и резултат.

Коментари