Вашите сигнали Общество

Вашите сигнали: Не можем да разчитаме на самосъзнанието на съгражданите си да изхвърлят боклуците си на указаните за това места

Написано от Величка Ачева

Днес разхождайки се с децата и кучето край Марица и Тополница видях, че за съжаление района става все по замърсен! Явно не можем да разчитаме на самосъзнанието на съгражданите си да изхвърлят боклуците си на указаните за това места.
Предполагам че повечето предпочитат да се отърват от боклуците като ги предадат в “грижливите ръце” (каруци) на мургавите ни съграждани, които срещу скромна сума ни отървават от тях, наивно мислейки си, че ги карат на “специално” място. В същото време едни хора разказвайки се из града с автомобили със специален режим на движение се правят на разсеяни като видят натоварени със въпросните боклуци каруци, все пак е по-лесно да мрънкаш за по-високо заплащане, без да си даваш сметка какво вършиш, за да го заслужиш.

Чудя се до кога ще си затваряме очите и ще се правим на разсеяни като виждаме тези “дребни” нарушения, може би чакаме проблема да стане огромен и да ни затрупа като лавина? Иначе разни “зелени”, “оранжеви” и т.н. вдигат пушилка че ще се подменят няколко стари дървета, а това че бреговете на реката са превърнати в сметище явно не е толкова актуално, стачкуваме за втори лифт, но не обръщаме внимание на съседа, който гори в печката си отпадъци, с които трови въздуха ни!
Всички се удивляват на реда и чистотата в Германия например, но не си даваме сметка че това се постига с активна гражданска позиция на всеки един, а не с безразличие към случващото се около нас.

 

Иван Стоев

Коментари