България Институции

България е на практика единствената неуязвима от мигранти до този момент

Написано от Вера Велева

Българският вариант, който приложихме, работи добре и се надявам и в Европа да го споделят. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след инспекция на състоянието на границата в района на Малко Търново. Премиерът отбеляза, че натискът по границата е голям, но контролът е силен, а споразумението с Турция работи много добре. Над 2500 човека са върнати по страни на произход за близо година. От началото на годината до момента са задържани 50 души, организирали и превеждали нелегално мигранти.

Министър-председателят съобщи, че от понеделник ще бъдат командировани още 40 граничари, както и допълнително 50 души от специалните сили. Предстои да бъдат закупени нови 70 автомобила, след като наскоро бяха получени 180. Граничарите са напълно обезпечени и с необходимото им облекло.

„Доволен съм много от усилията, които се полагат. Българите имат храбри и добре подготвени граничари“, заяви премиерът Борисов. Той отбеляза, че има около 200 мигранти в центровете в страната. „Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост, а то не е – дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата“, каза още министър-председателят и добави, че най-изявените ще бъдат наградени.

По време на инспектирането на преградното съоръжение министър председателят бе придружаван от директора на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков и директора на РДГП – Елхово комисар Деян Моллов.

 

Коментари