Институции Общество

Британският посланик: Очарована съм от аксаковци

Написано от Величка Ачева

Пазарджик

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви в Пазарджик, че след Брекзит пътят по отношение на България е тясно сътрудничество и партньорство в различни области: "След Брекзит пътят по отношение на България е тясното сътрудничество с България като близък партньор в рамките на НАТО, в рамките на континента Европа. Ние се надяваме за сделка на следващата среща на Съвета на Европейския съюз. И двете страни ще трябва да направят компромиси в преговорения процес. Великобритания направи конкретни предложения и се надява да получи обратно такива от ЕС." 

В Пазарджик Ема Хопкинс се срещна с ученици от профилираната гимназия "Иван Аксаков", които са сертифицирани младши посланици на Европейския парламент, а от тази година са включени и в инициативите на Атлантическия клуб в България като младежки посланици на НАТО.

„Очарована съм от тези млади хора, които са социално активни, знаещи и нямат никакви езикови бариери“. Това сподели Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс – посланик на Обединеното Кралство в България след срещата си в Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик. 

Посланик Хопкинс гостува на младшите посланици в Гимназията, а темата бе „НАТО и България“. Учениците представиха интересни презентации, видеоклипове и ролеви игри, с които показаха какво значи НАТО за младите хора, какво е бъдещето му и какво е постигнато през последните 70 години. При гостуването си в гимназията, британският посланик Ема Хопкинс остана впечатлена от инициативите, които аксаковци са реализирали само за една година. 

Изненадващо за младшите дипломати, посланикът на Великобритания се появи с набор от допълнителни въпроси, които пък за нейна изненада изобщо не затрудниха младежите, които се оказаха с доста солидна подготовка. 

Срещата премина на английския език, а младежите, свободно комуникираха с гостите си час и половина на езика на Шекспир. 

Освен прекрасните впечатления от срещата си с учениците от ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“, Ема Хопкинс получи като подарък от директора на училището изданието на „Родния край в един фоторазказ“ – изработено от аксаковци, картина на символа на Пазарджик Часовниковата кула и остави послание в Паметната книга на Гимназията.

Впечатлена от аксаковци, посланикът на Великобритания покани 15-годишната Сара Ковачева да се включи в инициативата й „Посланик за един ден“, с която през миналата година девет български момичета се превърнаха в посланици за един ден, благодарение на инициатива на британското посолство в София. Вдъхновена от Международния ден на жената, тя включи още дипломати от Азербайджан, Бразилия, Хърватия, Финландия, Израел, Мароко, Холандия и Южна Африка. 

Нейно Превъзходителство бе придружена от Бен Тъфт и Джеймс Бел, експерти по стратегически комуникации от Кабинета на министър – председателя на Великобритания Тереза Мей. Специални гости на срещата бяха и Йордан Кожухаров – заместник – областен управител на Пазарджик и Гергана Табакова – директор на Дирекция Образование и култура към община Пазарджик. Срещата се проведе в зала „Европа“ на ПГ „Иван С. Аксаков“ – Пазарджик. 

По покана на младшите посланици от "Аксаков", гости на срещата бяха и младшите посланици от Професионална гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" – Велинград, които тази година ще ипълняват програмата "Училище посланик на Европейския парламент".

Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ е едно 6-те училища в страната, избрано от Атлантическия клуб в България, с подкрепата на „Публична дипломация“ на НАТО за участие в проект „Младежки посланици на НАТО“.

Проектът  има за цел да запознае младите хора с националните приоритети в областта на външната политика, дейността на НАТО и приносът на България в системата за колективната сигурност и отбрана.

Коментари