Институции Общество

Батак: Храната за градините и социалния патронаж със спорна обществена поръчка заради скандално ниски цени

Написано от Величка Ачева

Батак

Възрастните хора, които ползват социалния патронаж в Батак, се хранят с изключително богато меню или поне така трябва да е според договора за предоставяната услуга. В действителност обаче предлаганата храна е доста еднотипна, сигнализираха читатели. Проучването ни показа,че фирмата изпълнител ЕТ "ЕДИ-Димитър Банчев" е спечелила обществената поръчка със скандално ниски цени. Според документите този едноличен търговец трябва да доставя на детските заведения и на социалния патронаж  агнешко на 3 лв. за килограм, телешко трупно – за 2 лв./кг, течен шоколад за 90 стотинки за килограм и овче сирене за 4 лв./кг. При такива цифри обикновената кайма се оказва по-скъпа от  агнешкото месо.   Цените, които са подадени, са наистина добри, но само на хартия.

Справка в магазините показва,че агнешко месо под 10-11 лв./кг няма никъде. Това е и причината тези хранителни продукти да не се включват в менюто, което се доставя на хората, ползващи услугата, твърди Ангел Нещерев, който живее в Пловдив. Той е пенсионер и през летния сезон за 4-5 месеца живее в родния Батак. Когато е там, се записва в кухнята за стари хора, тоест ползва услугите на социалния патронаж, защото му е удобно и на достъпни цени.

През това лято храната, която получавали той и другите пенсионери, била сравнително добра, но  липсвало разнообразие. Затова Ангел Нещерев решил да отиде до общината и да поиска договора за обществената поръчка на фирмата, която доставя храната на социалните заведения, обслужващи около 200 души. Пенсионерът влязъл в кабинета на зам.-кмета Георги Харизанов. Той обаче отказал да му даде достъп до документите. Макар и трудно, Нещерев получил книжата с поръчката. Виждайки оферираните цени, пенсионерът помолил снабдителката за по-голяма разнообразие – например  поне веднъж седмично да се предлагат ястия с агнешко, тъй като е доста евтино. Разбира се, нещата не се получили, защото е ясно, че няма откъде фирмата на Димитър Банчев да вземе агнешко по 3 лева/кг. Ангел Нещерев пита докога с такива трикове ЕТ "ЕДИ-Димитър Банчев" ще печели поръчките за снабдяване на социалните заведения и детските градини в община Батак.

"В търговете други фирми не искат да участват, защото знаят, че нямат шанс", коментира пред "Пазарджишка Марица" пенсионерът. Кметът на Батак Петър Паунов заяви, че не е наясно какво предлага на хората фирмата, която доставя храните  на социалния патронаж. По думите му, тя е спечелила обществената поръчка по каналния ред. Градоначалникът лично пое ангажимент да направи проверка по случая.

Източник:http://pazardjik.marica.bg/

Коментари