Криминално

Апелативният съд осъди 8 полицаи от Пазарджик задържани в акция „Палките“

Снимка:БНР
Написано от Величка Ачева

Апелативният специализиран наказателен съд постанови ефективни присъди за 8 от 12-те подсъдими пътни полицаи от Пазарджик, задържани през лятото на 2011 г. при полицейска операция под названието "Палките", съобщи БНР. Всичките са осъдени за участие в организирана престъпна група, а петима от тях –и за взимане на подкуп. Въззивната съдебна инстанция потвърди оправдателните присъди на специализирания наказателен съд спрямо останалите четирима служители на МВР, обвинени единствено за получаване на подкупи.

На двама от подсъдимите съдът наложи наказание от 4 години лишаване отсвобода, на други трима – по 3 години и шест месеца, а на останалите трима- по 3 години лишаване от свобода. За всички тях съдът постанови илишаване от право да заемат длъжност в органите на МВР и да упражняватпрофесията полицай за срок от 5 години. Наложени са им и глоби в размер от 3 до 4 хиляди лева.

На 28 ноември 2016 г. първата съдебна инстанция оправда всички 12 подсъдими по делото, след като прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигнатите им обвинения.Разследването започна по сигнали на изнудвани шофьори, според които от тях са били искани между 20 и 50 лева, за да не бъдат санкционирани с по-тежки административни наказания.Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Коментари