България Общество

Ако обичаш да ходиш – направи го тази неделя в София

Снимка: Интернет
Написано от Величка Ачева

София

Тази неделя в София ще се проведе първото събитие на кампанията за по-активен начин на живот и по-малко вредни емисии – “Аз ходя пеша”. Събитието е планирано за 10:00 със стартова локация паркингът пред Национален стадион “Васил Левски”. Представлява една 5-километрова разходка из Борисовата градина, чиято цел е да амбицира хората да практикуват по-често тази лесна, но полезна дейност в градски условия. На събитието във Фейсбук в момента са се отбелязали близо 400 човека.

Александър Гиновски – основател на “Аз ходя пеша”, казва: “Както всички знаем, ходенето е една от най-древните активности, които са се използвали поради липсата на алтернативи за придвижване. Хората са вървели по десетки километри, за да отидат на работа или да донесат вода на семействата си. Също така то много помага за кръвообращението и по-добър тонус на тялото.

Днес обаче ходенето е по-скоро използвано за удоволствие отколкото за придвижване. Аз лично се опитвам да ходя поне по 5 км на ден и искам повече хора да го правят. От там се роди идеята за “Аз ходя пеша”

Целта на “Аз ходя пеша” е повече хора да се придвижват пеш, затова се очаква периодично да се правят разходки, като инициативата  ще стигне до всеки един град в България. Лятото очакваме планински походи в партньорство с много туристически организации, в които хората ще могат да се включат и да се насладят на едни чудесни и полезни разходки.

Можете да следите за новости и да научите повече за кампанията на тяхната фейсбук страница. Ако сте в София, много препоръчваме да се включите на събитието тази неделя, което може да намерите на този линк.

​https://docs.google.com/document/d/1zbXD4BaVmqjy8u6cz7GmJ_OFkUPLYpq7FVxnPrvMNmI/edit#

 

 

Коментари